V hoslovickém skanzenu se rozloučili se sezonou zabijačkou

Jitrnice, uzené klobásy a dalších zabijačkové pochoutky spolu s čerstvě pečeným chlebem dnes provoněly mlýn v Hoslovicích na Strakonicku. V jediném skanzenu na jihu Čech, který je národní kulturní památkou, připravilo Muzeum středního Pootaví na ukončení sezony Zabijačkové hody.

"Program byl zajímavý po celý rok, navzdory červnovým povodním přijelo za sezonu do mlýna přes 13.000 lidí, obdobně jako loni," řekl ČTK správce Jaroslav Janout. 
    
Zabijačkové hody, stejně jako Rybí slavnosti a Den řemesel, byly letošními programovými novinkami. Naopak k tradicím už patří Velikonoce na Podlesí, Dožínky na mlýně či Domácnost paní mlynářky s pečením chleba. Řady z nich se recipročně účastnili partneři z Německa. 
    
Jediný skanzen na jihu Čech má od letoška nové zázemí v multifunkční budově. Postavena byla díky dotaci na přeshraniční projekt Prezentace starého mlynářství na Šumavě a v Bavorském lese, na kterém muzeum spolupracuje s Freilichtmuseum Finsterau. Na náklady téměř 15 milionů korun přispěl deseti procenty Jihočeský kraj, který je zřizovatelem muzea. V budově je kromě etnografické expozice infocentrum s občerstvením i sociální zařízení. 
    
"Spolupráce s Freilichtmuseem ve Finsterau pokračuje a letos začala i s bavorským spolkem pro záchranu hradní zříceniny, Förderverein zur Erhaltung der Burgruine und Heimatpflege v Haibachu, jejímž hlavním cílem je zbudování nového Muzea mlýnů v blízkosti Haibachu do roku 2015," uvedla mluvčí muzea Lucie Kupcová.
    
Zchátralý areál mlýna koupil v roce 2005 Jihočeský kraj. Přestože byl obydlený, zachoval si autentickou podobu z konce 19. století. Na opravu za 18 milionů korun přispěl stát i Evropská unie. Areál tvoří tři roubené a zděné stavby s doškovou krytinou, rybník s náhonem, sad a louky. 
 
zdroj: ČTK