České moře, jak se Rožmberku říká, se vypouští zhruba dva týdny. Pak se diváci mohou stát svědky typické jihočeské podívané. Uvidí rybáře na pramicích, jim sekundující pěšáky táhnoucí na ramenou nevod, kroužící racky a číhající volavky, vařící hřbety ryb ve zdvihající se síti ok. Jejich vyndávání ze sítě na brakovnu, třídění do jednotlivých kádí na dně u hráze vypuštěného rybníka.
První zátah za padající ranní mlhy dnes vidělo jen pár desítek lidí. Sledovat rybáře při výlovu Rožmberka mohou i o víkendu. Loni jich přijelo na 40.000, dříve ale i 100.000. Podle předpovědi meteorologů bude o víkendu teplo, ale oblačno, jen ojediněle bude mrholit.
Doprovodný program je podle předsedy představenstva Rybářství Třeboň Josefa Malechy založený hlavně na gastronomii. "Cílem je podpořit konzumaci ryb v České republice, chceme, aby návštěvníci ochutnali co nejpestřejší škálu pokrmů z ryb," řekl ČTK. Na hrázi i pod hrází Rožmberka čekají na návštěvníky desítky stánků s rybími pochoutkami. Na sádkách zase zájemci uvidí ukázky rybářské techniky a prezentaci Střední rybářské a vodohospodářské školy Jakuba Krčína z Třeboně.
Na víkend je připraven i program pro děti, mohou si třeba chytat ryby na sádkách pod rybníkem. Program zpestří Povltavští trubači a dechovky. Dalším tahákem výlovu jsou třeboňské baštýřky. "Předloni jsme oslovili manželky našich baštýřů, zda by nechtěly předvést své kuchařské umění. Protože jejich úpravy ryb sklidily velkou odezvu, mají tu i letos svůj stánek," dodal Malecha.
zdroj: ČTK